Kuchyňa je priestorom, ktorý si vyžaduje hĺbkové čistenie, pretože sa tu s potravinami manipuluje, pripravujú a uchovávajú sa tu jedlá a zároveň sa tu hromadia pary, vlhkosť a teplo.
Pre všetky tieto charakteristiky je kuchyňa priaznivým miestom na šírenie baktérií a mikróbov.
Čomu by sme mali pri čistení venovať zvláštnu pozornosť?
Handry, utierky a špongie, ktoré sú najčastejšie používanými prostriedkami na čistenie tanierov a pracovných dosiek, sú v skutočnosti miestami, kde sa hromadí najviac mikróbov. Ak ich medzi jednotlivými použitiami riadne nevydezinfikujeme, môžu sa stať privilegovaným miestom na šírenie choroboplodných zárodkov. Za zápach špongií a handričiek môže práve prítomnosť baktérií v nich.
Dosky na krájanie sú hlavným zdrojom dôležitých baktérií. Treba ich hĺbkovo čistiť po krájaní surového mäsa a tak zabrániť krížovej kontaminácii potravín. Najlepším riešením je používať rôzne doštičky na krájanie rôznych typov potravín: jednu na mäso, inú na zeleninu atď. a rozlišovať aj medzi surovými a varenými potravinami.
Pri čistení kuchyne môžete používať dezinfekčný postup, ktorý pripravil mikrobiológ Charles Gebra, v ktorom sú identifikované viac kontaminované oblasti, ktoré si vyžadujú každodennú dezinfekciu a ďalšie ktoré potrebujú menej sporadickú dezinfekciu:
- Každodenná dezinfekcia:
- Kuchynské špongie a handry
- Doska na krájanie
- Drez a vodovodný odpad
- Dezinfekcia trikrát týždenne::
- Pracovná plocha
- Týždenná dezinfekcia:
- Podlaha kuchyne
Zvláštnu pozornosť treba venovať elektrickým spotrebičom, predovšetkým tým, ktoré sú v priamom kontakte s potravinami, ako napr. chladničky. Nemali by ste zabudnúť ani na malé elektrické spotrebiče ako kávovar, v ktorého nádrži je vlhko a tma a tak sa stáva ideálnym miestom na rast baktérií a plesní.
Na hĺbkové čistenie kuchyne a rýchlu a bezpečnú dezinfekciu nestačí používať čistiaci prostriedok a vodu, pretože tie nedokážu úplne zničiť choroboplodné zárodky. Dezinfekčný čistič na kuchyne Sanytol vám pomôže bez veľkej námahy odstrániť mastnotu a špinu a zároveň hĺbkovo dezinfikovať, čím vám čistenie uľahčí. Neobsahuje chlór, nepoškodzuje povrchy a zničí 99,9 % baktérií, vírusov a plesní ako listéria, salmonela alebo E. coli, ktoré môžu spôsobiť gastrointestinálne infekcie.