Krížová kontaminácia v potravinách: čo to je a ako jej zabrániť

Kuchyňa je u nás doma jedným z hlavných zdrojov baktérií. Hoci to na prvý pohľad nevidíme, existujú mikroskopické riziká, ktoré obyčajne prehliadame a tie sa môžu skončiť kontamináciou potravín, ktoré jeme a následkom nej môžeme ochorieť. Preto je dôležité mať doma kvalitné produkty na čistenie kuchyne.

Niektoré potraviny, ktoré sa dostanú k vám domov, môžu obsahovať baktérie ako E. coli, salmonela, listéria alebo Campylobacter, preto treba prijať zvláštne opatrenia, zabezpečiť správnu konzerváciu a pri manipulácii s nimi konať obozretne, aby sme zabránili krížovej kontaminácii.

Príkladom veľmi častej krížovej kontaminácie v domácnostiach sú prípady, keď na tej istej doštičke krájame kurča a hneď potom rajčiny. S kurčaťom nebude žiadny problém, pretože sa prípadné baktérie zničia tepelnou úpravou, ale rajčiny budete jesť surové v šaláte, a tak hrozí nebezpečenstvo konzumácie baktérií, ktoré sa mohli preniesť prostredníctvom doštičky na krájanie.

Tu máte 8 tipov, ktoré vám pomôžu zabrániť krížovej kontaminácii:

  1. Varte pri teplote nad 70 °C. Pri tepelnej úprave sa zničia takmer všetky organizmy nebezpečné pre vaše zdravie. Ak teda varíte potraviny pri vyššej teplote, než je tá uvedená, s kontamináciou nebudete mať žiadny problém.
  2. Uchovávajte potraviny pri bezpečných teplotách. Neodporúča sa nechávať uvarené potraviny viac než dve hodiny pri izbovej teplote, pretože pri teplotách 5 °C – 60 °C sa baktérie rozmnožujú. Musíte ich skonzumovať čo najskôr, alebo ich uchovať v chladničke. Preto sa ani neodporúča rozmrazovať potraviny pri izbovej teplote.
  3. Uchovávajte potraviny oddelene v hermeticky uzavretých nádobách, ktoré zabránia možným kontaktom.
  4. Ruky si umývajte vždy pred varením a po manipulácii so surovými potravinami, alebo po zmene z jednej potraviny na druhú, či už sú surové, alebo uvarené.
  5. Používajte kvalitné suroviny. Na varenie používajte kvalitné výrobky a skonzumujte ich čo najskôr, čím zabránite nákaze chorobami spôsobenými krížovou kontamináciou.
  6. Oddeľte surové a varené potraviny. Aby ste zabránili krížovej kontaminácii, nezabudnite dezinfikovať stôl vždy, keď manipulujete so surovými potravinami.
  7. Pozor na drez: je ďalším priestorom, kde sa môže vyskytnúť krížová kontaminácia. Ak čistíme surové potraviny a namočíme ich v dreze potom, čo sme tu manipulovali s inými potravinami, existuje väčšie riziko kontaminácie. Preto je dôležité, dezinfikovať drez vždy, pred namočením potravín. Môžete použiť Dezinfekčný univerzálny čistič v spreji Sanytol a potom povrch opláchnuť vodou.
  8. Kuchyňu pravidelne dezinfikujte. Na túto oblasť sa skvele hodia výrobky na čistenie kuchyne, ako sú spreje Sanytol. S týmto čističom budete môcť hĺbkovo dezinfikovať kuchyňu a zničiť 99,9 % choroboplodných zárodkov, zneškodniť baktérie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú najčastejšie a zároveň odstrániť zvyšky mastnôt. Ak bude povrch v priamom kontakte s potravinami, bude stačiť opláchnuť povrch po aplikácii výrobku. Na oblasti, kde mastnota pretrváva, odporúčame použiť Dezinfekčný čistič na kuchyne Sanytol, pretože ten obsahuje viac odmasťovacích prostriedkov.