Nachádzate sa tu

Prvotriedne triky, ako udržať svoju kuchyňu dezinfikovanú a v bezpečí pred nebezpečnými mikróbmi.
Share own advice:

Tipy pre kuchyňu

  • Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme na spracovanie surových potravín mali používať samostatné vybavenie, nástroje a náradie, ako sú nože a dosky na krájanie.
  • Udržiavajte v chladničke teplotu 0 °C až 4 °C a čistite ju čo najčastejšie a najpravidelnejšie.
  • Aspoň raz týždenne umývajte odpadkový kôš.
  • Čerstvé vajcia bývajú niekedy prirodzene kontaminované salmonelou v dávke, ktorá nie je nebezpečná pre zdravie, ale vo veľmi krátkom čase sa takou môže stať. Počet baktérií sa môže zvýšiť z 5 na 100 miliárd za jedinú noc skladovania pri teplote vyššej než 20 °C. Pri použití vajec v kuchyni vždy vykonajte preventívne opatrenia. V rámci výskumu sa zmiešaním vajec kontaminovaných salmonelou s mliekom a múkou pripravilo cesto na vyprážanie. Laboranti následne pozorovali výskyt kontaminácie na sterilizovaných predmetoch rozmiestnených v okolí. Po premiešaní cesta vidličkou sa baktérie salmonely rozšírili do vzdialenosti jedného metra okolo misky (vyskytovali sa na kľučke dverí, na stenách, vodovodnej batérii, na pracovnej ploche aj na podlahe). Po premiešaní cesta elektrickým mixérom bola kontaminácia salmonelou zistená aj vo vzdialenosti troch až štyroch metrov od misy. Záver: Pri práci používajte radšej uzavretý mixér, ktorý je potrebné po použití starostlivo umyť.